Útmutató a kávé ízjegyek világában

Ismerd meg a legnépszerűbb kávé ízjegyeket, és kóstolj úgy, mint egy profi barista 

Ahogyan a boroknál, úgy a kávé világában is fontos szerepet játszanak az ízjegyek, amelyek kóstoláskor plusz jelentést, történetet és élményt adnak kedvenc italunkhoz. Tarts velünk az ízjegyek világába, és ismerd meg a kávézás élményének magasabb szintjét!
 
Ahhoz, hogy pontosan megérthessük mik is az ízjegyek, először is érdemes tisztázni a különbséget íz és ízjegyek között. Az ízjegy olyan aromákra utal, amelyek a kávé készítésekor jelennek meg, valamilyen illatra például a mandarin citrusosságára emlékeztetnek. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kávénk ténylegesen mandarin ízű lesz, csupán egy jelleget kap majd, amivel egészen új dimenziók nyílhatnak meg számunkra nem csak a kóstolásban, de új kedvencek felfedezésében is.
 
Az ízjegyek -a színekhez hasonlóan- egy ízkörnek nevezett kört alkotnak, ahol tematikusan, csoportokba rendezve szerepelnek egymás mellett. A csoportokon belül rendszereződnek tovább a különböző, egyedi ízjegyek. A virágos ízjegyek között például az alábbiak szerepelnek: kamilla, rózsa, jázmin. Ezek a csoportok, és az adott csoportokban lévő egyedi jegyek azok, amiket egy kávé megalkotásakor egymáshoz igazítanak a harmonikus végeredmény érdekében. Fontos megemlíteni, hogy a harmónia mellett sok esetben kiegészítik, esetleg erősítik egymást a különböző jegyek, akárcsak egy parfüm esetében.

A legismertebb ízjegyekről röviden

Kakaós

A kakaós ízjegy a kakaóbabok keserűségét idézi, amely a magas kakaótartalmú étcsokoládékban bukkan fel leggyakrabban. Fontos tudni, hogy a keserű ízt nyelvünk leghátsó részén érezzük, ezért kóstoláskor ezt tapasztaljuk meg utolsóként.

Ha egy pohár habos kakaót is édesítés nélkül szeretsz fogyasztani, akkor a “legnewyorkibb” ízeinket, a SOHO BREAKFAST-et, a NEW YORK CITY-t és klasszikus ESPRESSO original blendünket biztosan kedvelni fogod.

 

Gyümölcsös

A gyümölcsös ízjegyeken belül 4 különböző csoportot is megkülönböztetünk. Leggyakrabban a bogyós gyümölcsöket érezhetjük egy gyümölcsös kávén (például:szeder, szamóca, málna, áfonya), illetve olyan szárított gyümölcsöket mint a mazsola, vagy a szilva.

Nincs is jobb, mint egy kis frissítő gyümölcsösség - kávézáskor is! Ha ezt az élményt keresed, úgy LITTLE ITALY és COLOMBIA garantáltan üdítő újdonság lesz számodra.

Citrusos

A gyümölcsös ízjegyek egyik kisebb csoportja, ide tartoznak a grapefruitos, narancsos, citromos és a lime jellegű ízjegyek, tehát mindenképpen egy savasabb ízjegyről beszélhetünk, amelyet főként a termőtalaj illetve a feldolgozási módszerek okoznak.
Ha a citrusos jegyeket kedveled, érdemes az Etióp kávék között keresgélned, a Guji termő régió például kifejezetten nevezetes lime-jegyeiről. 

Kínálatunkban több különböző termő vidékről is találhatsz citrusos ízjegyű kávékat. Érdemes kísérletezned, hogy melyik az, amelyik igazán megszólít téged KENYA, ETHIOPIA, BROOKLYN HIPSTERS és BROADWAY kávéink közül.

Savanyú

A savanyú íz az egyik alapvető ízjegy amit érzékelünk a nyelvünkön elhelyezkedő ízlelőbimbók segítségével, kifejezetten a nyelv oldalsó részén érezzük. A savasság markáns, élénk ízűvé teszi kávénkat, ugyanakkor nagyon furcsán hangzik valószínűleg, hogy olyan ízjegyek tartoznak ebbe a kategóriába, mint az ecetsav, a vajsav, de a különböző alkoholos ízjegyek is, például a bor és a whiskey. 

Ha szeretsz különleges ízjegyekkel kísérletezni, akkor EL SALVADOR kávénkat ajánljuk neked rumos ízjegyei miatt, GUATEMALA kávénkban pedig finoman megcsillan meggylikőr savanyúsága, amelyet méz ellensúlyoz.

Pörkölt

A pörkölt ízjegy sajátossága, hogy legtöbbünket a kenyér, kenyérhéj, a pirítós illetve a gabonapehely illatára emlékeztet, de ide tartoznak a különböző füstös ízjegyek, és a dohány (nem meggyújtott dohány) is.

Indítsd a napod ESPRESSO kávénkkal, amely egy igazi örök klasszikus, a kétszersültek ropogós, kicsit füstös élményével.

Fűszeres

Az emberek nagy része a fűszerességet nem a kávékkal azonosítja, ugyanakkor olyan közkedvelt ízjegyek tartoznak ide, mint a fahéj, a szegfűszeg, a szerecsendió, az ánizs és a bors. A fűszeresség leggyakrabban a guatemalai, indonéziai és etiópiai babkávékra jellemzőek.

Ha egy lélekmelengető kávéra vágysz, akkor válasz a fűszeres kakaó ízjegyeivel melengető SOHO BREAKFAST-et.

Édes

Valószínűleg a legkedveltebb ízjegyek az édes ízjegyek közé tartoznak. A vanília, a barna cukor, a melasz és a juharszirup mellett ide tartozik a karamell és a méz is. Ha egy édes ízjegyekkel rendelkező kávéra vágysz, érdemes a Közép-Amerikai régióból választanod, ahol a termőföld és a klíma is kedvez az édes jegyek kialakulásának.

Édes csábítás, aminek nehéz ellenállni - NEW YORK CITY, COLOMBIA és BRAZIL kávéink vaníliás és mézre emlékeztető ízjegyei biztosan vidámságra hangolnak majd.

Virágos

A virágos ízjegyek legfőként a friss virágokhoz köthetőek számunkra, mindegyikünk édes, könnyű, enyhén illatos aroma. Megtalálhatóak köztük vadvirágok illatai, de olyan népszerű és közkedvelt virágok illatai is, mint a rózsa, jázmin vagy hibiszkusz. 

Hívd elő a tavasz élményeit KENYA kávénkkal, ahol az üde jázminos ízjegy mellett jól megfér a cédrus fás jellege is.


Reméljük, hogy ez a kis útmutató kedvet adott számodra ahhoz, hogy új kávé különlegességeket próbálj ki kínálatunkból, és bátran kísérletezz vele, hogy milyen ízek milyen élményt jelentenek számodra. 


Új bejegyzések