Ristretto vagy espresso?

Tudj meg többet a két népszerű kávé italról

A ristretto és az espresso biztosan előkelő helyet foglalnak el a legnépszerűbb kávé italok között a cappuccino és a latte macchiato társaságában. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy sok közös tulajdonságuk mellett mégis mi az, amiben igazán különböznek egymástól. Ha szeretnéd jobban megismerni mi kerül a kávés csészédbe, tarts velünk!

A kávézókban igen népszerű ristrettot gyakran piccolónak (olaszul azt jelenti, hogy “kicsi”) hívják, habár ez az elnevezés nem teljesen helytálló. Az valóban igaz, hogy a felhasznált babkávé mennyisége megegyezik az espresso és a ristretto esetében, ugyanabban a karban, ugyanazzal a nyomással és hőmérsékleten készülnek, de könnyelműség lenne azt állítani, hogy a ristretto valójában piccolo, azaz az espresso “kicsinyített másolata”.

A valódi különbség a kivonat hosszában mutatkozik, amely a kávézótól illetve a baristától függően 15-25ml, és itt a legnagyobb különbség: a kávé kivonásának fázisaiban különféle ízek és aroma vegyületek választódnak ki. Először a kellemes édes íz, aztán a gyümölcsösség, a savasság és a végül a keserűség. Ha tehát ezt az extrakciós folyamatot lerövidítjük, akkor egy nagyon intenzív íz mellett egy kiemelkedően édes tónusú kávét kapunk, markáns savakkal. (Sötétebb pörkölésű kávék esetében a keserűség is hangsúlyosabb lehet).
Az íz élmény mellett a ristretto színe is különleges, hiszen a sötét mogyoróra, nugátra emlékeztet, amely megfelelő elkészítés mellett krémes sűrűségűnek is tűnik.

A fogyasztói szokások megváltozása miatt azonban sok helyen nem is találni a kínálatban “valódi” ristrettot; a biztonság kedvéért rögtön dupla adagban kínálják a vendégeknek, ami megtévesztő lehet a laikusok számára: ezért is alakulhatott ki félreértés a két itallal kapcsolatban. A tejeskávéknak, cappuccinoknak, különféle latte italoknak és a flat white-nak a népszerű alapja az espresso.

Összefoglalva azt is mondhatnánk, hogy a ristretto egy koncentrált espresso, a koffein mennyiségében ugyanakkor visszafogottabb a rövidebb extrakciónak köszönhetően, tehát kevesebb koffeint tartalmaz mint az espresso.

Kedvet kaptál egy fenséges ristrettohoz? - Így készítsd el otthoni körülmények között a legegyszerűbben!

A ristretto kávé elkészítésének számos módja van, amelyek közül a legnépszerűbb a korábban említett rövidebb kivonatolással járó eljárás. Használj ugyanolyan mennyiségű kávét elkészítéséhez mint egy espresso esetében, ugyanakkor figyelj rá, hogy 15. és a 20. másodperc között kell kikapcsolni a kávégépet a tökéletes savasság és édesség eléréséhez.
Mivel a ristretto hamarabb készül el, ezért a mogyorós és csokoládés íz tónusok nem tudnak kialakulni.

Jelenleg a ristretto kávék világában a legnagyobb trend a kísérletezés, így mi is erre buzdítunk! Válaszd hozzá kínálatunkból például NEW YORK CITY vagy EL SALVADOR kávéinkat, és kísérletezz bátran az őrlés vastagságának, a vízaránynak, a hőmérsékletnek és az extrakciós idő hosszának kombinációjával.


Régebbi bejegyzések